top of page

על כיתה א' וכיתה ב' שלנו

בחינוך וולדורף אנו שואפים שרכישת הקריאה והכתיבה יתרחשו מתוך חוויה של גילוי הקשר בין הסימן הגרפי (השרירותי) ובין דבר מוכר מהחיים, מהמציאות היום-יומית. יש הבדל עצום בין שינון לשם שינון ובין חוויה שבה הילד מגלה אות בטבע לאחר שהוא דקלם, שר והלך את צורתה בגופו.

 

בחינוך וולדורף, קיים קוריקולום (תוכנית לימודים) המותאמת לשלב ההתפתחותי של הילד. בכיתה א' מבחינה התפתחותית הילד נמצא בחוויה של אחדות עם הסובב אותו, כל תוכנית הלימודים תעסוק במהויות אלה, למשל המפגש עם הישר והעגול או הפנייה בשיעור לכיתה ככיתה ולא כפרטים, העבודה הריתמית במעגל בתקופות הלימוד השונות, הנגינה המשותפת בחלילית, הסריגה, העבודה האחידה בצבעי המים וכד'. תפקיד הקוריקולום הוא לתת מענה חוויתי-נפשי לילד המתפתח בהתאם לשלב שבו הוא נמצא.

 

בכיתה נשים דגש על ההנאה שבלימוד, חדוות היצירה והעשייה, פיתוח היכולות המוטוריות, הפיסיות, הרגשיות והחברתיות. כל זה נעשה במקביל לפיתוח היכולת הקוגנטיביות.

 

בכיתות א' וב' עוברים הילדים את רוב שעות הלימודים עם מחנכת הכתה.

 

את לימוד הכתיבה והקריאה נתחיל מן הגישה האמנותית. מתחילים בציור ורישום צורות, המקבלות לאט לאט את צורת האותיות. בהדרגה עוברים לכתיבה ממש, ורק אז באה הקריאה, כאשר בכיתות הראשונות זוהי בעיקרה קריאת סיפורים, והרבה פחות קריאה של חומר דידאקטי.

 

אין מבחנים, והערכת התלמידים נעשית ע"י מורה הכתה עפ"י התבוננותה בילד ובהתקדמותו. בכיתה אין ספרי לימוד. החומר מוגש על ידי מחנכת הכיתה בעל פה. הבאת הדברים כסיפור חי, כחוויה ישירה, טובה יותר מבחינה דידקטית. דברי המורה מוצאים את דרכם, דרך הסיכום המשותף, אל המחברת התקופתית הגדולה. המחברות מתמלאות ציורים והמחשות של החומר הנלמד והופכות לנכס יקר עבור הילדים. 

 

על כיתה א'

בכיתה א' - אנחנו פוגשים את הילדים הבאים אלינו מעולם הגן, עולם המשחק החופשי. עבודתינו העיקרית בכיתה א' היא בנייתה הרגלים נכונים - הרגלים שילוו את הילדים להמשך חייהם. איך נעים בשקט, איך מדברים נכון ובנימוס, מציאת הגוף הפרטי וגבולותיו, כיבוד הזולת, כישורי למידה נכונים, עבודת מחברת נקייה, ניהול שיחה, הרגלי אכילה, פיתוח הרגלים חברתיים, נקיון הגוף, הכיתה והסביבה. שמירה על החוקים, וכו'.

בנוסף - אנו מתמקדים ביצירת ישות הכיתה. מעבר להתפתחות האינדיבידואלית של כל ילד, אנו מתמקדים בהתפתחות הקבוצה השלמה כישות אחת - כמשהו שלם. הילד בגיל כיתה א' עדיין חווה את העולם מתוך השלמות שבו ועדיין חווה את עצמו כחלק מתוך השלם - יצירת הישות הכיתתיתי השלמה מאפשרת לילד תחושה הרמונית, תחושה אותנטית של שלמות.

כיתה א' מלווה בסיפורי אגדה, עבודות יד, מוזיקה, אנגלית, ערבית, אוריתמיה, משחקים, כישורי ציור ועבודה בצבע, טיול בטבע ועוד פעיליות שונות.

בנוסף - תוכנית הלימודים כוללת - תקופת רישום צורה - עבודה במרחב שמובאת למחברת בתמונת צורה צבעונית ודינמית. תקופת כתיבה קריאה - מתוך תמונות, שירים, מצלולים סיפורים ומשחקים, הילדים ילמדו את אותיות הא' - ב' ויצרו במחברותיהם תמונות מתוכן יכירו את האותיות ואת מהות השפה הכתובה. תקופת חשבון - מתוך משחק, עבודה ריתמית, וסיפורים הילדים יפגשו את המספרים השונים, את 4 פעולות החשבון, ויפגשו את לוח הכפל.

בכיתה א' הילדים יחשפו לעולם רחב ומסתורי של ידע שרק מתחיל להחשף בפניהם. יחדיו לאט, לאט, אנחנו נגלה את העולם המסתורי הזה. 

 

 

על כיתה ב'

כיתה ב' מהווה בעצם את שנת המעבר מכיתה א' שבה היו הילדים עדיין אחד עם העולם, אחד מהשלם הגדול, לבין כיתה ג' בה יחלו הילדים את תהליך ההיפרדות שלהם מן השלם. תהליך שימשך כל ימיי חייהם. בתור שכזו חווים הילדים בכיתה ב' תחושה של דואליות, של ניגודיות. הילדים מתחילים לחיות את הדואליות, את הניגודים שיש בשלם - טוב ורע. בכדי לתמוך בכך אנו מביאים בפניהם את הניגודים דרך שני סוגי סיפורים: משלים וסיפורי צדיקים. המשלים יציגו בפניהם את התכונות המזוהות עם כל בעל חיים (הערמומיות של השועל, הפחדנות של השפן, החריצות של הנמלה ועוד) ואל מול התכונות החד צדדיות שמוצגות אצל בעלי החיים, נזין את נפשם בסיפורי צדיקים המחזקים את התכונות הגבוהות שיש לבני האדם. על ידי משלים וסיפורים אלו נוכל לשוחח עם הילדים על התכונות השונות מחד והאיכויות הגבוהות מאידך ובכך להוות להם כמעין מצפן לקראת כיתה ג' שהיא הצעד הראשון "ביציאתם אל העולם". 

 

תוכלו לקרוא עוד על שרי גת, מחנכת כיתה א' ועל שרון פינס, מחנכת כיתה ב' בדף של הצוות.

 

לקריאה נוספת על החינוך האנתרופוסופי : http://www.antro.co.il/papers/EDU_ihoodoShelAchiniooch.html

 

bottom of page